Skapa en rofylld matplats

Skapa en rofylld matplats

Matplatsen i hemmet är den plats där vi för en stund stänger ute omvärlden, äter och umgås. Därför är det viktigt att ge denna plats massor av kärlek när vi inreder. Det ska vara en plats där man gärna sitter en längre tid och umgås. För att hjälpa dig att skapa denna plats kommer här våra fyra starkaste tips.

Minimera färgvalen

Som i alla husets rum är A och O att tänka på färgvalen. Vare sig du vill ha ett färgstarkt inslag i matsalen eller vill ha lugna naturliga färger är det rekommenderat att välja max tre basfärger. Ett tips är att skapa olika rum i antingen Photoshop eller Paint där du sätter ihop olika möbler, väggfärger och accentfärger för att se vilka färger som tilltalar dig mest.

Blandar vi alldeles för mycket eller har färger som skär sig mot varann kommer detta störa sinnesstämningen.

Lägg kärlek på dukningen

Matbordet är rummets huvudpunkt, och därför också där du bör lägga mycket fokus. Du kan läsa mer om hur du dukar enligt restaurangstandard på denna sida. Förutom porslinet kan du experimentera med olika servettvikningar, ljusslingor och uppställning av ljus på bordet. Tygservetter är oftast större och går därför lättare att skapa fina vikningar med, dessutom är det bättre för miljön än papper. Du kan hitta nya fina tygservetter hos https://laliving.se/hemtextil/tygservetter/, där du dessutom kan få inspiration till vikningar.

För in naturen

Vi kan aldrig få för mycket natur. Även matsalen är en plats där vi gärna tar in gröna växter och har fina blomuppsättningar på bordet. Är det ett långbord kan du skapa en lyxig känsla genom att ha mindre blomuppsättningar utställda på rad längst bordet. Växter har en bevisad effekt på att lugna vår sinnesstämning.

Minimalistiskt

Det är lätt att gå all in för inredningsdetaljer. Vi vill gärna fylla alla rum med vackra dekorationer, massvis av tavlor och snygga möbler. Men när det kommer till ett rum där vi vill slappna av och främst njuta av sällskapet är det rekommenderat att tänka less is more. För mycket intryck stör hjärnan och tar fokus från samtalen. Därför är det bättre att satsa på mindre, men stilsäkra, inredningsdetaljer och möbler.