Vad kännetecknar skandinavisk inredning?

Vad kännetecknar skandinavisk inredning?

I Sverige pratar vi väldigt mycket om skandinavisk inredning och om du kollar Instagram kan du se att flödet fylls av denna typ av stil. Det är kanske inte så konstigt att vi i Sverige gillar denna avskalade stil men den är faktiskt populär över hela världen. Men vad är det egentligen som kännetecknar den skandinaviska stilen?

Metall, läder och trä

När det kommer till materialval är det framför allt dessa tre som står i centrum. Om du vill föra in lite mer metall i din bostad kan du enkelt göra det genom att satsa på några enkla ljusstakar eller ett par fönsterlampor i koppar. Det behöver alltså inte vara några större möbler det handlar om. Trä och läder är en lika stilfull kombination som den är klassisk. Till exempel är det många stolar som går i denna fantastiska kombination. Bli inte förvånad om du ser några sådana i hem som satsar på skandinavisk inredning.

Växter och blå detaljer

De huvudsakliga färgerna i skandinavisk inredning är vitt, svart och grått. Detta brukar sedan styras av med detaljer i mörkblått. Om du vill få in det blåa i ditt hem så kan du enkelt göra det genom att köpa ett blått överkast eller ett par blåa soffkuddar. Det finns många små detaljer du kan satsa på för att få in det blåa i ditt hem.

En annan sak som skandinavisk inredning står för är växter och då ska det vara gröna och enkla sådana. Det kan både handla om en större planta som står på golvet i vardagsrummet eller små växter i fönstret. En växt som har varit väldigt populär under de senaste åren är kaktusen som verkligen kan höja ett rum. Välj gärna en lite mer udda modell med annorlunda form som drar blickarna till sig. Det kommer göra att hela rummet får ett personligare intryck.

En enkel och vit bas

Något som verkligen kännetecknar skandinavisk inredning är en vit bas genom hela bostaden. Du kanske har märkt att de flesta lägenheter och villor i Sverige är vita när du kollar på Hemnet eller liknande. En vit bas är helt enkelt ett säkert kort som du alltid kan lita på. Det som är fördelen med vitt är att rummen får en väldigt harmonisk känsla och ett lugn som man gärna vill ha i hemmet. Dessutom känns rummet väldigt stort och rymligt till skillnad från ett som är målat i en mörk färg. En annan fördel med en vit bas är att du enkelt kan sätta färg genom snygga accessoarer och detaljer i rummet. Du kan till exempel satsa på färgglada gardiner eller en soffa i en vågad kulör. Glöm inte heller att slänga in några gröna växter för extra hemtrevnad.