Lär dig hänga tavlor som en gallerist

Lär dig hänga tavlor som en gallerist

Att ha någon form av konst på väggarna är grunden i all inredning. Det fanns en kort tid i historien där det Stockholmsvita och avskalade dominerade, den tiden är som tur är förbi. Traditionellt har vi inrett helt tvärtom, med så mycket som möjligt på väggarna. Det ska sägas att detta i många fall haft praktiska anledningar. Mattor och stora gobelänger har både fungerat värmeisolerande och ljuddämpande, vilket vi inte behöver tänka på i dagens moderna boenden. Men det förändrar inte det faktum att konst skapar hemtrevnad och är ett bra sätt att accentuera vår personlighet på. Att hänga och planera konst är dock en konst i sig. Även om du inte själv är gallerist kan du lära dig en hel del av hur de jobbar.

Välj rätt ramar

Ramen är halva konstverket. Det gäller särskilt dig som är som de flesta: du har få dyra konstverk, utan dina väggar domineras av barnens teckningar, posters och fotografier. Här kan rätt ram verkligen lyfta helhetsintrycket. Du hittar en mängd olika modeller hos Frameit, var inte rädd för att blanda olika stilar och uttryck i ramarna. En modern stram ram med passepartout kan mycket väl funka bredvid en ärvd tavla med guldmålad träram.

Bestäm dig för mängden konst på en vägg

Hur många konstverk som ska hänga på en vägg bestämmer du själv. Något som är inne just nu är att skapa en tavelvägg där du har ett kollage av flera verk på en och samma yta. Med den här metoden är du väldigt fri att välja vilka verk du ska hänga upp, och det går alldeles utmärkt att blanda väldigt olika stilar och uttryck.

Om du äger en riktigt stor, och kanske dyr, tavla är det en bra idé att låta den hänga för sig själv på en vägg. Var inte rädd för att låta den dominera rummet och ta över. Om du har en sådan och blandar ut den med mindre verk finns risken att helhetsupplevelsen ändå bara blir av den tavlan, men att den fastnar i ett plotter av annat och inte får det utrymme den förtjänar. Konst ska tala till mottagaren, att ha ett högljutt inslag tillsammans med en massa lågmälda blir lätt förvirrat.

Det nästan svåraste sättet att hänga tavlor på är flera konstverk i fil. Det är här din fingertoppskänsla verkligen prövas. Om du har en vägg där tre tavlor hänger bredvid varandra är det enklaste att ha tavlor i samma stil, med liknande ramar. Alternativt att låta den i mitten sticka ut från de andra två som synkar med varandra. Det är inte omöjligt att hänga vitt skilda tavlor på det här sättet, men det är svårt. Var inte rädd att testa dig fram. Generellt för tavelhängning gäller att du oftast vill ha en mittlinje i överkant som alla tavlor i rummet förhåller sig till. Det är lättare att missmatcha i nederkant.